Pečení není jen o těstu - krém je to, co dortům, cupcakům a dezertům dodává šťavnatost, chuť i vzhled. Pokud zvládnete pár základních cukrářských krémů, otevře se vám svět nekonečných kombinací a možností zdobení.
Připravili jsme si pro vás přehled těch nejpoužívanějších krémů, tipy na jejich vylepení a doporučení na produkty, se kterými bude příprava snadná.
1. Máslový krém (Buttercream)
Klasika, která drží tvar, skvěle se barví a hodí se na zdobení cupcaků, dortů i sušenek.
Ingredience:
- 250 g změklého másla
- 500 g moučkového cukru
- 2-3 lžíce mléka nebo smetany
- Aroma nebo potravinářské barvivo dle chuti
Postup:
1. Máslo vyšlehejte do světlé pěny.
2. Postupně přidávejte cukr a mléko, pokud není krém hladký.
3. Dochucujte a barvěte podle potřeby.
Tip: Pro extra jemnost používejte máslo pokojové teploty a jemně prosátý moučkový cukr.
2. Šlehačkový krém
Lehký, nadýchaný a ideální pro ty, kdo mají rádi méně sladké krémy.
Ingredience:
- 500 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 2-3 lžíce cukru moučka
- Ztužovač šlehačky
Postup:
1. Vychlazenou smetanu začněte šlehat na nízkých otáčkách.
2. přidejte cukr a ztužovač.
3. Šlehejte, dokud krém drží tvar, ale nepřešlehejte
Tip: Při zdobení požijte kovové cukrářské špičky - vytváření čisté a ostré tvary
3. Pudinkový krém
Hodí se do řezů, koláčů i dortů.
Ingredience:
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 2-3 lžíce cukru
- 200 g másla
Postup:
1. Uvařte hustý pudink a nechte vychladnout.
2. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte pudink.
Tip: Přidejte kapku rumu pro výraznější chuť.
4. Ganache
Luxusní čokoládový krém pro dorty, cupcaky i pralinky.
Ingredience:
- 200 g kvalitní čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup:
1. Smetanu zahřejte těsně pod bod varu.
2. Nalijte ji na nasekanou čokoládu a nechce minutu stát.
3. Promíchejte do hladka a nechte vychladnout.
Tip: Pro pevnější krém změňte poměr na více čokolády.
5. Švýcarský máslový krém (Swiss meringue buttercream)
Jemnější a méně sladký než klasický buttercream.
Ingredience:
- 150 g bílků
- 300 g cukru krupice
- 450 g másla
Postup:
1. Bílky s cukrem zahřeje ve vodní lázni (asi 70°C ), dokud se cukr nerozpustí.
2. Přendejte do mísy a šlehejte do tuhého lesklého sněhu.
3. Po částech zašlehejte změklé máslo s míchejte do hladkého krému.
Tip: Skvělý pro jemné dortové povrchy a zdobení svatebních dezertů.
6. Italský máslový krém (Italian meringue buttercream)
Stabilní, jemný a odolný vůči teplu.
Ingredience:
- 150 g bílků
- 300 g cukru
- 80 ml vody
- 450 g másla
Postup:
1. Uvařte cukrový rozvar (cukr + voda) na 118 °C.
2. Mezitím šlehejte bílky do polotuha.
3. Tenčím pramínkem přilévejte horký sirup do bílků šlehejte do vychladnutí.
4. Zašlehejte máslo po částech.
7. Smetanovo-tvarohový krém
Lehký, osvěžující a ideální k ovocným dortů.
Ingredience:
- 250 g jemného tvarohu (ne vaničkový)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2-3 lžíce cukru moučka
Postup:
1. Tvaroh vyšlehejte s cukrem.
2. Ušlehejte smetanu a lehce ji vmíchejte do tvarohu.
8. Mascarpone krém
Luxusní a univerzální - na tiramisu i dorty.
Ingredience:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
Postup:
1. Ušlehejte smetanu s cukrem.
2. Jemně vmíchejte mascarpone.
9. Pařížský krém
Hustý čokoládový krém na dorty typu Paříž.
Ingredience:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru
- 100 g kakaa
- 250 g másla
Postup:
1. Smetanu, cukr a kakao přiveďte k varu, poté vychlaďte do druhého dne.
2. Druhý den vyšlehejte s máslem.
10. Lemon curd (Citronový krém)
Sladkokyselý, osvěžující krém do tartaletek a dortů.
Ingredience:
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 80 g másla
- 2 citrony (šťáva + kůra)
Postup:
1. Vše smíchejte ve vodní lázni a míchejte, dokud krém nezhoustne.
2. Nechte vychladnout.
Doporučené cukrářské pomůcky
- Digitální teploměr - pro meringue krémy
- Gelová barviva - pro máslové krémy
- Kovové špičky - pro zdobení cupcaků
- Špachtle a stěrky - pro roztírání krémů
Sladká tečka:
Ať už připravujete jednoduchý rodinný dort nebo svatební masterpiece, správný výběr krému je klíčem k úspěchu. S kvalitními surovinami a pomůckami bude vaše cukrařina radost.